Sunday 15 November 2020

TAUHU BERGEDIL


HAPPY SUNDAY!!!

Aihhh..kalo duduk sesaja nie, sambil dok scroll Facebook, Instagram. Tau-tau dok lalu lalang makanan. Mulaaa laaaa dok meleleh air liur tue kan. Hehe.

Paling tragis kalo sampai masuk mimpi. Huwaaaa..😣

Miza dengan tauhu bergedil nie, ada kisah dia. 3 hari berturut-turut Miza makan Tauhu Bergedil nie. Makan sampai muak gitew. Haha..

Yang 1st dengan 2nd, beli. Kali ke3, buat sendiri teruihh. Dapat 12 ketul. Alhamdulillah. Memang puaihh laa makan. Inti pulak, letak sendiri kan. Tengok laaa. Selambak Miza letak. Haha..



Jejari manis anak Miza, Kapten MAR buat 👍👍. Dia hempas pulas tolong lenyek ubi kentang + letak perasa. Kira, ada gak ler dari air tangan dia. Heee..

Tue suami Miza kata, nie yang lagi syedappp. Haha..



Rupanya, idok lerrr seindah orang yang jual Tauhu Bergedil tue ya. Tapi..bila Miza dapat makan nie, puaihh hati sangat-sangat laa. Nak lebih, nak kurang kat mana, boleh di adjust. 😍


Yang mana nak cuba buat sendiri tue, boleh cuba resepi nie :


BAHAN TAUHU BERGEDIL

12 ketul tauhu kering

2 biji kentang (rebus dan lenyek)

1 cawan ayam kisar

Daun bawang dan daun sup

Serbuk lada hitam secukupnya

Garam secukup rasa


BAHAN CELUP TAUHU

2 biji telur

Serbuk perasa


CARA-CARA

1. Memula, rebus kentang sehingga masak. Lepas tue, lenyekkan kentang macam nak buat bergedil dan masukkan lada hitam secukup rasa.

2. Kemudian, tauhu kering diguntingkan di bahagian atas.

3. Keluarkan isi tauhu. Ambil isi tauhu, gaul bersama ayam kisar tadi.

4. Sumbatkan ayam kisar ke dalam tauhu.

5. Telur dikocak bersama garam.

6. Minyak dipanaskan terlebih dulu.

7. Kemudian, celupkan tauhu bersama telur sebelum digoreng.


BAHAN SOS CICAH

2 ulas bawang putih

3 cili padi

Kicap


1. Blenderkan semua bahan di atas dan perasakan ikut citarasa.


SIAP!! Boleh laa jamu selera petang-petang nie. Kalo rasa tak cukup, boleh repeat buat lagi. Mudah sangat kan..? 😉

SELAMAT MENCUBA. 😊
 

No comments:

Post a Comment